Democraten in paniek na afgang Biden

President Joe Biden en Donald J. Trump nemen deel aan debatBeeld ANP / EPA

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben afgelopen nacht een fel eerste debat gevoerd. De democraten zagen hun leider flink afgaan.

Bas den Hond 28 juni 2024, 07:00 Bron: Trouw.nl

En als nu eens iemand anders dan Joe Biden het in november namens de Democraten tegen Donald Trump opnam? Na een bedroevend optreden in het door Biden zelf gewilde tv-debat met Donald Trump klonk die vraag, jarenlang taboe in Democratische kringen, van alle kanten in de partij.

Als ex-president Trump aan het woord was, keek de president veelal uitdrukkingsloos in de camera. Als hij zelf aan de beurt was, praatte hij zacht en hees. Hij ratelde vaak snel en soms onnavolgbaar een waslijst aan feiten op die zijn stelling moesten onderstrepen, maar raakte daarbij soms ook de draad kwijt.

Sprekend over de belastingdruk en het overheidstekort viel Biden op zeker moment zelfs even stil, en noemde toen, naar het leek in plaats van het coronavirus het ziekenfonds voor ouderen: “We versloegen uiteindelijk Medicaid.”

“Ik weet niet wat je aan het eind zei, en je weet het zelf ook niet”, kopte Donald Trump een soortgelijk moment later in. De 78-jarige ex-president was veel beter op dreef, en leek door zijn mimiek en gebaren minstens tien jaar jonger dan zijn 81-jarige tegenstander.

‘Keiharde leugenaar’

Herhaaldelijk beschuldigde Biden de Republikein ervan een keiharde leugenaar te zijn, en daar had hij geen ongelijk in. Doordat de gespreksleiders van CNN niet aan factchecken deden, kon Trump vrijuit zijn favoriete onwaarheden verkondigen. Achteraf bleken het er volgens CNN zeker 30 te zijn, tegen Biden 9.

Zo ontkende Trump, na de schimpscheut van Biden dat hij een veroordeelde misdadiger is, hij seks had gehad met een pornoster. Ook al heeft zij dat in het strafproces tegen Trump, over fraude met zwijggeld voor haar, onder ede verklaard.

Trump ontkende ook dat hij in Frankrijk begraven Amerikaanse militairen losers had genoemd. Ook al bevestigde zijn voormalige stafchef, generaal John Kelly, dat.

En hij ontkende zelfs dat hij in 2017 over demonstrerende fascisten en antifascisten in Charleston in South Carolina had gezegd dat er ‘prima mensen aan beide kanten’ waren. Ook al zei hij dat op televisie.

Uitgebluste Biden

Maar over waarheid of onwaarheid, of over beter of slechter beleid, ging het debat in feite niet. Waar de Democraten op hoopten, was een herhaling van de verrassing van afgelopen maart, toen een energieke Biden kwam opdagen voor zijn State of the Union-toespraak tot het Congres. Hij had er zo’n zin in, dat hij de gebruikelijke begroeting van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden oversloeg. Vol zelfvertrouwen ging hij in op interrupties van Republikeinen in zijn gehoor.

Maar de verrassing was juist dat er een uitgebluste Biden naar het debat kwam, die maar een enkele keer krachtig van zich afbeet, over onderwerpen als abortus en democratie.

De eerste reacties in de Amerikaanse media waren vernietigend. “Biden is toast’, kopte website Politico. “Joe had een diep reservoir aan affectie bij de Democraten, maar dat is nu leeg”, zei een anonieme Democratische adviseur tegen de New York Times. Een commentator op de rechtse tv-zender Fox News, waar Biden dag in dag uit wordt zwartgemaakt, sprak nu zijn medelijden uit.

Meerderheid van stemmen

Maar Biden vervangen als kandidaat is niet eenvoudig. Op de komende Democratische conventie in Chicago heeft hij de meerderheid van de stemmen, en de afgevaardigden die hij tijdens de voorverkiezingen heeft verzameld zijn verplicht op hem te stemmen. Alleen als Biden zelf terugtreedt, kan de conventie een andere kandidaat benoemen.

Tijdens het debat liet Biden merken wat hem motiveert om een tweede termijn als president te willen, iets waar hij vier jaar geleden nog niet zo zeker over was: de dreiging dat Donald Trump, de man die hij in 2020 uit het Witte Huis verdreef, opnieuw president zou kunnen worden.

Omgekeerd zei Donald Trump donderdagavond, al of niet naar waarheid, dat hij het liever rustig aan was gaan doen, maar dat het waardeloze presidentschap van Joe Biden hem ertoe had gedwongen zich weer kandidaat te stellen.

Prestaties bij golf

Het was een van de vele keren dat de twee politici, die volgens alle berichten werkelijk een hekel aan elkaar hebben, elkaar persoonlijk de maat namen.

Aan het slot van het debat, toen hen werd gevraagd of hun leeftijd die een probleem zou kunnen worden de komende vier jaar, deden ze dat zelfs letterlijk. Trump schepte op over zijn prestaties bij golf, waarna Biden over zijn handicap bij die sport begon.

Na een voor niet-golfkenners onnavolgbaar mini-debat, zei een van de twee: “Laten we niet kinderachtig doen.” En die gevatheid kwam niet van Joe Biden.

Leave a comment