In Lancaster (Pennsylvania) maakt Biden zelfs de lage verwachtingen van Democraten niet waar

REPORTAGE

Verkiezingsdebat Als Joe Biden vroeg in het presidentiële debat van donderdagavond verstrikt raakt, zien Democraten in Pennsylvania hun electorale kansen smelten. Vanwege de leeftijd van de president is het „zó moeilijk enthousiasme op te brengen voor deze verkiezingen”.

LuisterenOpen ‘luister naar artikel’Leeslijst

Foto Rachel Wisniewski

https://content2.nrc.nl/sf/r.html

Juliana Dailey schudt haar blonde haren en slaat haar handen voor haar ogen. „Oh nee, oh nee”, zegt ze. Het debat tussen Joe Biden en Donald Trump is krap tien minuten bezig en op het scherm raakt Biden de verstrikt in zijn eigen argument over de economie en gezondheidszorg. Hij hakkelt, valt stil en kijkt daarna minutenlang angstig, verslagen voor zich uit. Ook Dailey voelt angst. Ze durft even niet te kijken. „Het is zo frustrerend”, zegt ze later. „Biden zegt alle juiste dingen over onderwerpen die kiezers belangrijk vinden, maar hij oogt zo zwak.”

In de kelder van het Democratische hoofdkwartier in Lancaster hebben Dailey en veertig anderen zich verzameld om samen het eerste presidentiële debat van deze verkiezingen te kijken. Er is frisdrank, water en zoetigheid. Rode, blauwe en witte M&M’s. En er is optimisme. Lancaster is een dieprood kiesdistrict dat langzaam paarser wordt. Lokale kandidaten en vrijwilligers denken niet dat Trump hier verslagen kan worden, maar ze ruiken kans om de achterstand op de Republikeinen verder in te lopen. Het is aan hen om enthousiasme voor Biden op de been te brengen in de cruciale staat Pennsylvania. Daarvoor hangt veel af van dit debat.

Vooraf praat Dailey (40) met Jean Schaefer (65). Zij draagt een grijs T-shirt met de opdruk die eruitziet als een wasmiddellogo, maar dan met „Vote” (Stem) erop. „Verwijdert hardnekkige oranje vlekken” staat eronder – een verwijzing naar het oranje haar van de ex-president. Ze bespreken hoe het komt dat de VS wéér zit opgescheept – want zo voelt het – met dezelfde kandidaten als vier jaar geleden. Niemand hier gaf een paar jaar geleden een cent voor de politieke toekomst van Trump (78), nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd. Biden (81) beloofde een tussenpaus te zijn die snel ruimte zou maken voor een nieuwe generatie politici.

Juliana: „Hij is een witte man met een ego die denkt…”

Jean: „Ja, hoe komen we ooit van die vreselijke man af? Biden probeert ons te beschermen.”

Juliana: „Ik had het over Biden.” Stilte. Een zucht. „Ik zou zo graag willen dat we een energieke, opzwepende kandidaat hadden. Hij is veel, veel te oud.”

Jean: „Hij ziet inderdaad eruit alsof hij het moeilijk heeft. Heeft hij misschien Parkinson?”

Voordat de kelder volstroomde heeft lokaal partijvoorzitter Tom O’Brien (70) alle redenen opgenoemd waarom Biden een geweldige president is. Maar hij heeft ook bekend dat hij wel eens fantaseert „dat ik straks op de Democratische Conventie sta en dat Biden besluit om het toch niet te doen”. Dat de Democraten alsnog een andere kandidaat op het schild kunnen hijsen. „Als de Republikeinen wie dan ook anders dan Trump als kandidaat hadden, was dit een gelopen race in hun voordeel”, zegt hij. „Maar dat geldt ook andersom.”

Dit zijn Joe Bidens aanhangers. En het debat moet nog beginnen.

Schorre stem

Het gaat onmiddellijk mis. ’s Middags was getest of de laptop goed met het scherm verbonden was, maar als Biden en Trump in de CNN-studio in Atlanta het podium opkomen, gebeurt dat in Lancaster zonder geluid. Het debat is al een tijdje bezig voor het euvel wordt verholpen en Bidens schorre stem ook hier klinkt. En dan bevriest hij. De verslagenheid valt als een deken over de warme kelder vol oud campagnemateriaal. Alsof Democraten hun electorale kansen zien smelten.

Als Biden zich gedurende het debat min of meer herpakt, klaart de sfeer in Lancaster op. Er wordt geklapt als Biden opkomt voor het recht op abortus, belooft belastingen voor de rijken te verhogen, als hij Trump confronteert met zijn recente veroordeling voor het willen beïnvloeden van de verkiezingen in 2016. Maar gelachen wordt er alleen om Trump. Hoe afgrijselijk ze hem ook vinden: hij vermaakt.

Terrance Henderson, een lokale arts en schoolbestuurder, zei vooraf „een beetje zenuwachtig” te zijn of Biden overeind zou blijven. Hij noemt het achteraf „geen complete ramp”. Henderson vindt dat Biden een paar goede punten heeft kunnen maken. „Overtuigt dit onafhankelijke kiezers? Als ze zich echt in de inhoud verdiepen wel. Als ze weten dat alles wat uit Trumps mond komt gelogen is en dat Biden betrouwbaar en menselijk is. Maar Trump oogt en klinkt gewoon scherper. Misschien vinden sommige mensen dat belangrijker dat voorkomen dat we een veroordeelde crimineel in het Witte Huis hebben.”

Henderson is een van de weinige zwarte kijkers vanavond. Er zijn enkele latino’s. Dat is redelijk representatief: Lancaster is overwegend wit. Er zijn veel grijze haren in het gezelschap, maar ook twintigers met tatoeages en een enkele neusring. Iets meer vrouwen dan mannen. Velen komen niet oorspronkelijk hier vandaan, maar verhuisden naar Lancaster vanuit New York, Washington en Baltimore, waar Henderson opgroeide. Zij maken dit kiesdistrict Democratischer.

Teneergeslagen

Op tafel voor Jean Schaefer ligt een blaadje waarop zij de kandidaten punten heeft gegeven: 16 voor Biden en nul voor Trump. „Ik heb niet geturfd waar ik het met ze eens ben, maar of ze de vraag die gesteld werd beantwoordden. Trump deed dat nooit.” Maar haar man Tim trekt een andere conclusie uit het debat waar de kandidaten niet door elkaar heen konden praten. „Ik heb Trump nog nooit zo beschaafd gezien.” Jean, bits: „Ja, maar niets wat hij zegt is waar.”

Juliana Dailey voelt zich achteraf teneergeslagen. Zij komt oorspronkelijk uit Lancaster, maar werd wilde weg „uit dit gehucht” en werd stewardess om de wereld te zien. Voor de liefde kwam ze terug, ze kreeg twee kinderen en begon een studie psychologie. „Het is allemaal een beetje veel op dit moment. Ik wil de partij niet in de steek laten, maar het is zo moeilijk enthousiasme op te brengen voor deze verkiezingen. Om deur tot deur campagne te voeren.”

„Ik zou Biden dolgraag vervangen. Kan dat nog?”

Toch vertrekt ze met een paar campagneborden voor Biden. „Het risico van deze verkiezingen verliezen is nog veel groter dan mijn vermoeidheid.”

Bron: NRC

Leave a comment