Wilders waakt op congres in Hongarije voor uitspraken die formatie in gevaar kunnen brengen

Geert Wilders is tijdens zijn speech bij een radicaal-rechtse conferentie in Boedapest als vanouds tekeergegaan tegen massa-immigratie en de ‘culturele elite’. Tegelijkertijd waakte hij voor uitspraken die mogelijk de Nederlandse kabinetsformatie in gevaar kunnen brengen.

Frank Hendrickx 26 april 2024, 15:10

Geert Wilders spreekt op de radicaal-rechtse CPAC-conferentie in Boedapest, Hongarije.Beeld ANP

Wilders richtte zich al helemaal aan het begin van zijn speech op de CPAC-conferentie tot de Nederlandse pers. ‘Ze zijn heel nerveus vandaag’, hield hij zijn gehoor voor. ‘Ze vragen zich allemaal of ik de onderhandelingen over een nieuwe regering zal killen door vandaag hier te spreken. Ik moet ze teleurstellen: dat ga ik niet doen. Dus Nederlandse pers: als jullie daar alleen in geïnteresseerd zijn, ga dan alsjeblieft naar huis.’

De PVV-leider werd in Boedapest aangekondigd als ‘de Nederlandse Trump en ‘een goede vriend van Hongarije, die premier Orbàn al veelvuldig heeft geprezen’. Vlak voor zijn speech vertoonde de organisatie een video waarin de Joodse zakenman George Soros werd geportretteerd als een van de linkse globalisten die via de ‘groene jihad’ van het klimaatbeleid en de massa-immigratie de traditionele waarden van landen proberen te ondermijnen. Soros is al jaren een van de belangrijkste doelwitten in antisemitische complottheorieën.

Over de auteur
Frank Hendrickx is politiek verslaggever en onderzoeksjournalist van de Volkskrant.  

Volg alles over de kabinetsformatie hier.

Wilders, die voor zijn optreden een werklunch had met premier Orbán, noemde de autoritaire Hongaarse leider in zijn speech een ‘goede vriend’ en een ‘moedige leider’ die opstaat tegen massa-immigratie en cultuurrelativisme. Orbán ligt binnen de EU onder vuur, omdat hij zich keert tegen hulp aan Oekraïne en vanwege de corruptie en aantasting van de rechtsstaat in zijn land. Wilders ging daar niet op in.

Ernstig bedreigd politicus

De PVV’er gaf in Boedapest een toespraak zoals hij die al vele jaren houdt tijdens gastoptreden in het buitenland. Een belangrijke rol is daarin weggelegd voor zijn lange geschiedenis als ernstig bedreigd politicus die constant moet vrezen voor zijn leven doordat islamitische extremisten het op hem hebben voorzien. Ook in Hongarije zei Wilders dat hij is veroordeeld tot een leven onder permanente bewaking, alleen maar omdat hij kritiek heeft op de islam.

Verder zei Wilders in zijn circa vijftien minuten durende speech dat de westerse beschaving wordt bedreigd door het interne gevaar van de linkse elites die hun land willen ‘uitverkopen’, onder andere door de opvoeding van kinderen te ‘perverteren’. Het externe gevaar is de massa-immigratie die Europese landen ‘overspoelt’. Volgens de PVV-leider, die zijn toespraak lardeerde met citaten van Ronald Reagan en Winston Churchill, zijn de kiezers om die redenen naar zijn partij ‘gevlucht’.

Wilders, die een Hongaarse vrouw heeft en het publiek ook kort in het Hongaars bedankte, moedige andere rechts-radicale politici aan om ook ‘stop’ te schreeuwen. Volgens hem kunnen meer verkiezingszeges dan niet uitblijven.

Leave a comment