Putin zal Orbán niet ontzien al denkt hij zelf van wel

Orbán wil niet deelnemen aan NAVO-operaties voor Oekraïne en wil positie van Hongarije binnen NAVO ‘herdefiniëren’

+ Leeslijst

NIEUWS

Foto Denes Erdos/AP

Hongarije wil niet meedoen aan financiële of militaire operaties van de NAVO die Oekraïne ondersteunen. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orbán, die wordt gezien als de trouwste Europese bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, gezegd op de staatsradio, meldt persbureau AP. Orbán zet zich vooral af tegen het NAVO-plan om een fonds op te richten om Oekraïne langdurig te steunen.

Orbán erkent dat zijn standpunt betekent dat de positie van Hongarije binnen de NAVO „geherdefinieerd” moet worden. „Onze situatie is een vreemde ‘we zijn er, maar we zijn er niet’-situatie.” Zijn opmerkingen betekenen niet meteen dat Hongarije niet langer lid wil zijn van de NAVO. Hij voegde toe dat advocaten op dit moment aan het bekijken zijn hoe Hongarije als NAVO-lid kan bestaan zonder deel te nemen aan „NAVO-operaties buiten NAVO-grondgebied”. Mogelijk denkt Orbán dat deze uitspraken hem electorale winst kunnen opleveren bij de Europese parlementsverkiezingen begin juni.

Orbáns uitspraken zijn in lijn met het beleid dat hij tot nu toe heeft gevoerd. In tegenstelling tot veel andere Europese landen heeft Hongarije geweigerd om buurland Oekraïne militaire hulp te bieden. Formeel gezien hebben NAVO-landen geen verplichting om Oekraïne te hulp te komen, omdat Oekraïne geen lid is van het militaire samenwerkingsverband. Landen kunnen op individuele basis beslissen of en in welke mate ze bijdragen. Toch zullen Orbáns uitspraken tegen het zere been zijn van de NAVO, die heeft gezegd „volledig achter het inherente recht van Oekraïne op zelfverdediging te staan”.

Leave a comment